
Over mij
"Nieuwe verbanden leggen maakt dat we iets nieuws leren van wat we al wisten"

Mijn naam is Merijne. Ik ben getrouwd en moeder van een dochter. Nieuwe dingen leren vind ik leuk. Ik word enthousiast van het leggen van nieuwe verbanden en lees daarom vaak meerdere boeken over verschillende onderwerpen tegelijkertijd.
Als gezin wonen we in Arnhem. We zijn verzot op de natuur. De stilte en de schoonheid van de natuur helpen mij nadenken en verwerken. Het helpt mij bezinnen en stilstaan bij 'wat is'.
Bezonnen ervaringen zet ik graag om in muziek - via zang of piano -, essays of gedichten. Kunst is voor mij een manier om te verbinden met mijzelf, omdat het taal geeft aan ervaringen waar geen woorden voor zijn. Tegelijkertijd is het een manier om contact te maken met anderen.
Wat mij drijft
In deze wereld bestaan schoonheid en onrecht naast elkaar. Dat wil niet zeggen dat ze elkaar uitsluiten. Ziekte en potentie zijn er tegelijkertijd. Als patiënt met een chronische ziekte kwam ik er al jong mee in aanraking dat niks in het leven vanzelfsprekend is. Chronisch ziek zijn heeft een negatieve impact. Tegelijkertijd zag ik dat de mate van impact van een chronische ziekte, sterk afhankelijk is van de omstandigheden waar je in opgroeit. Minder geld of een minder sterk sociaal netwerk maken de impact van een chronische ziekte zeer waarschijnlijk negatiever, dan wanneer je een sterk steunsysteem hebt. Die omstandigheden kiezen we vaak niet zelf. Via mijn werk wil een bijdrage leveren aan goede en toegankelijke zorg- en hulpverlening voor iedereen. Ongeacht wat je hebt meegemaakt, waar je vandaan komt of in welk 'hokje' je geplaatst wordt.
Hoe ik werk
Deze bijdrage kan je vanuit verschillende invalshoeken en rollen leveren. Als onderzoeker en adviseur breng ik vanuit een systeemgerichte kijk in kaart hoe de inrichting van ons zorg- en welzijnssysteem het welzijn van mensen beïnvloedt en waar we dit in de praktijk kunnen optimaliseren. Ik heb hierbij ook steeds oog voor het zorgethische en relationele aspect in dat systeem. Dit wil zeggen dat ik - naast oog voor zorgprocessen en fianciële en politieke omstandigheden - in het bijzonder aandacht geeft aan de manier waarop we in het systeem contact (kunnen) maken of fasciliteren tussen hulpverleners en cliënten en hoe dit contact bijdraagt aan welzijn of ervaren gezondheid. Het fascineert mij om alles 'wat is' in relatie te zien tot de speicifieke context waarin het zich voordoet.
"Niks staat op zichzelf"
Ik werk hiernaast ook als systeemtherapeut, gestaltpsycholoog en ervaringsgericht psyschosociaal hulpverlener via embrace-coaching.
Samengevat - Wat u kunt verwachten
Samen met u als opdrachtgever (onder)zoek ik wat er nodig is en bekijk ik het vraagstuk vanuit verschillende invalshoeken. Hierbij werk ik vanuit 'wat er is' in plaats van vanuit 'hoe het zou moeten zijn', met oog voor 'waar we naartoe willen'. Ik bevraag uitgangspunten en overtuigingen kritisch en met respect voor de onderliggende waarden.
Ik heb zowel oog voor de inhoud van de vraag, als voor de relatie, onderstroom en politieke context en hoe dit elkaar aanvult of tegenwerkt. Vanuit deze conceptuele manier van kijken, werk ik toe naar adviezen die concreet, tastbaar, praktisch en realistisch zijn gezien de omstandigheden.
Ik gebruik bijvoorbeeld methoden zoals appriciative inquiery, learning history of action research. Dit met als doel mijzelf in te zetten als instrument en te waarderen en leren van wat er door betrokkenen tot stand is gebracht.
Opleidingen
Opleidingen
2015-2025
-
HBO Toegepaste psychologie
-
Bachelor Sociale gezondheidswetenschappen (Gezondheid en Maatschappij)
-
Vrije keuze politicologie, voeding en antropologie
-
Pre-master Zorgethiek en Beleid
-
Master Healthcare Management
-
Afstudeeronderzoeken (bachelor en master): Zorgethiek en het Biomedisch model. Hierin stonden vragen rondom zingeving centraal
-
Gestalt therapie - Ervaringsgerichte psychosociale hulpverlening en gezinstherapie (in opleiding)
Cursussen
2018-2024
-
Coaching bij hoogsensitiviteit (HSP)
-
Philosophy, Science and Religion
-
Finding purpose and meaning in life
-
Neuroscience - een inleiding
-
The human microbiome - een inleiding
-
Positive Desintegratie in de Begeleiding
-
Know Thyself - The value and limits of self-knowledge
-
The philosophy of emotions
-
Omgaan met belangenverstrengeling – SIOO
Werkervaring
2020-2025
-
Systeemgericht Therapeutisch Coach - Embrace-coaching (huidig)
-
Narratief onderzoeker Sociaal Domein (huidig)
-
Adviseur Gezonde (sociale) Leefomgeving en Sociaal Domein (huidig)
-
Trainer ZorgEthiek - bij niet aangeboren hersenletsel (huidig)
-
Werkgroep Wetenschappelijk Onderzoek - Integraal Zorgcentrum Zwolle
-
Peercoach voor studenten met een functiebeperking
-
Adviseur Kwaliteit en Innovatie ouderenzorg